home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
Protestantse Gemeente Voorburg

Corona-concert in de Koningkerk door Joseph Puglia (viool)

Van een hervatting van de lunchconcerten in de Koningkerk is nog geen sprake, maar de recente versoepeling van de coronamaatregelen biedt wel kansen voor “corona-concerten in kleine kring”: op vrijdagavond 17 juli kunt u om 19.30 uur in de Koningkerk luisteren naar een concert door de violist Joseph Puglia. 

Aanmelden verplicht

Op basis van de sinds 1 juli geldende corona-regels incl. de 1,5 meter-regel kunnen we maximaal 80 mensen bij dit concert verwelkomen. Wie op 17 juli wil komen luisteren moet zich daarom van tevoren aanmelden via www.muziekindekoningkerk.nl/aanmelden. Het concert begint om 19.30 uur; na het concert is er i.v.m. de coronamaatregelen geen koffie of een drankje en om 20.30 uur sluiten we de kerkdeuren weer af. Het concert wordt om technische redenen niet live maar vanaf 21.00 uur via kerkomroep.nl uitgezonden.

Musicus en Programma

Joseph Puglia

Joseph Puglia is geboren in New York en woont sinds 2009 in Nederland. Hij studeerde van 1994 – 2006 aan de Juilliard School in New York en behaalde zijn Master aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag met uitstekende resultaten. Joseph Puglia heeft sindsdien naam opgebouwd als een van de beste vertolkers van muziek uit de 20e en 21e eeuw. Hij heeft samengewerkt met o.a. Vera Beths, Anner Bijlsma en Reinbert de Leeuw. Hij heeft concerten gegeven in het Lincoln Center en de Carnegie Hall in New York. Zijn solo debuut in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens het Holland Festival was volgens het NRC “exceptioneel”.

Joseph Puglia heeft in zijn carrière bijzondere projecten uitgevoerd. Zo heeft hij samen met het Europese Ruimtevaart Agentschap een muziekstuk uitgevoerd dat op basis van kunstmatige intelligentie is gecomponeerd. In de periode 2015-2017 heeft hij muziek gecomponeerd en uitgevoerd voor enkele kamermuziekconcerten in het Gemeentemuseum in Den Haag. In de muziek legde hij een verbinding tussen de tentoonstellingen in het museum en grote kamermuziekstukken. Tijdens deze concerten speelde Joseph Puglia op instrumenten uit de grote collectie muziekinstru-menten van Gemeentemuseum nu Kunstmuseum Den Haag.  Anno 2020 is Joseph Puglia solo-violist bij het Ako Schoenberg Ensemble in Amsterdam en lid van de vioolfaculteit van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Op 17 juli kunt u luisteren naar 4 stukken van bekende en minder bekende componisten: van Johann Sebastiaan Bach, Pauline Oliveros, Kaija Saariaho en Andrew Norman. Het stuk van Bach stamt uit 1720 en bestaat uit 6 delen. Musicologen zeggen dat Bach dit stuk componeerde als ode aan zijn eerste vrouw Maria Barbara, die in dat jaar overleed. Ook het  stuk van Kaija Saariaho is geschreven als ode aan een overledene. Het stuk van Andrew Norman refereert aan de kerk van de heilige Sabina in Rome. Na een pest-uitbraak werden er geen vieringen meer in deze kerk gehouden en durfde niemand deze kerk meer in. Na de heropening van de kerk kwam het geestelijk leven in en rond de kerk weer op gang. Joseph Puglia ziet in deze situatie in Rome overeenkomsten met de Corona-tijd en hoopt dat we stap voor stap weer in grotere kring naar muziek zullen kunnen gaan luisteren.

Toekomstmuziek

De werkgroep achter de lunchconcerten wil dit najaar nog een aantal van dit soort “corona-concerten in kleine kring” organiseren. Intieme concerten op de laatste vrijdagavond van de maand om 19.30 uur, maar nog in corona-tijd en dus met een verplichte aanmelding vooraf (via  www.muziekindekoningkerk.nl) en zonder gelegenheid tot napraten. Wie meer wil weten over de concerten kan kijken op deze website en op de gelijknamige facebookpagina. Welkom!

Bereikbaarheid

De Koningkerk aan de Bruijnings Ingenhoeslaan 4 in Voorburg is goed bereikbaar: er zijn fietsenrekken; tram 2 en bus 23 stoppen voor de deur; NS station Laan van NOI ligt een OV-halte verder en rond de kerk is voldoende parkeergelegenheid.

Copyright © 2020 De Open Hof . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.