home
Oude Kerk Voorburg
Oude Kerk Voorburg 1
Protestantse Gemeente Voorburg

Gezamenlijk programma Vorming en Toerusting 2018-2019 Martini-gemeente en De Open Hof-gemeente (klik op deze link)

Programma 2018-2019 Vorming en Toerusting (alleen De Open Hof)

Leeskring Tomás Halík
We lezen met elkaar het veel geprezen boek “Geduld met God” van de Tsjechische theoloog, filosoof en psycholoog Tomáš Halík. 
Het boek heeft als ondertitel “Twijfel als brug tussen geloven en niet-geloven”. Halík boek neemt als uitgangspunt de twijfelende en zoekende figuur van Zacheüs, die liever schuchter van een afstand toekijkt dan dat hij enthousiast meedoet. De data van de kring worden nog bekend gemaakt.

Leiding en info: Ds Jan van der Wolf.

Spiritualiteit van Henri Nouwen
De Nederlander Henri J. M. Nouwen (1932-1996) was katholiek priester en professor aan verscheidene universiteiten in de Verenigde Staten. In 1986 gaf hij zijn wetenschappelijke loopbaan op om zich aan te sluiten bij de Canadese Arkgemeenschap in Toronto. Daar woonde hij samen met geestelijk gehandicapten en hun assistenten. De gehandicapten waren voor hem de gidsen voor het spirituele leven. 

Nouwen is een zeer geliefd auteur vanwege zijn vele boeken over het spirituele leven. In Nederland brak hij door met zijn boek “Eindelijk thuis” over het schilderij van Rembrandt over de verloren zoon. Henri Nouwen spreekt met zijn boeken velen aan. Hij kan zo vanuit zijn eigen gevoel te schrijven dat het grote herkenning bij de lezer oproept. Hij gaat daarbij het noemen van zijn eigen pijn niet uit de weg, zoals de moeizame relatie met zijn vader. Tegelijkertijd wijst hij de weg naar de onvoorwaardelijke liefde van God.

Gedurende drie avonden maken we kennis met de spiritualiteit van Nouwen door met elkaar teksten te lezen en die te plaatsen tegen de achtergrond van zijn levensgeschiedenis. Zodoende zullen we zijn theologische inzichten op het spoor komen. Ook gaan we enkele videofragmenten met elkaar bekijken. Thema’s die aan de orde komen zijn: stilte en gebed, liefde, spiritualiteit en maatschappelijke betrokkenheid en roeping. We zullen ons verdiepen in de teksten van Nouwen, maar we zullen ook uitwisselen waar zijn gedachtegoed ons raakt inspireert voor ons eigen geestelijk leven.

Drie leerhuisavonden over de Spiritualiteit van Henri Nouwen
Waar en wanneer: 19 nov, 26 nov en 3 dec 2018
van 20.00 –22.00 uur in de Koningkerk
opgave in info: Ds Jan van der Wolf
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
070-2128279

20plus gespreksgroep
Op zondagvond 14 oktober gaat de gespreksgroep 20plus weer van start. De bedoeling daarvan is om in ongedwongen sfeer met leeftijdsgenoten te praten over de betekenis van het geloof. De begeleiding is in handen van ds Jan van der Wolf. We komen om de beurt bij de deelnemers thuis bij elkaar. De bijeenkomsten zijn van 18.00 uur tot 20.30 uur, waarbij we eerst met elkaar eten. De eerst keer is bij ds Jan van der Wolf thuis (Laan van Haagvliet 19) De andere data zijn: 18 nov, 16 dec, 13 jan, 17 feb en 17 mrt.

Opgave en info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ochtendbijbelkring 
In de ochtendbijbelkring gaan we ons dit seizoen verdiepen in de profeet Elia. We lezen over hem in de Bijbelboeken 1 en 2 Koningen. De Bijbelkring is bedoeld voor iedereen die het boeiend vindt om zich samen met anderen in de bijbel te verdiepen. Ook als je nooit eerder bent geweest: welkom! Je kunt ook een keer aanschuiven om te kijken of het iets voor je is.

Opgave: ds. Els v.d.Wolf-Kox, in de Koningkerk, op woensdagochtend, 10 uur koffie, 10.15 uur aanvang tot 11.30 uur
data: 26 sept, 17 okt, 14 nov, 12 dec, 16 jan, 13 feb, 13 mrt, 10 apr, 15 mei

Christelijke meditatie
Iedere maand, op donderdagochtend van 9.30-10.30 uur, is er een bijeenkomst christelijke meditatie. Een uur van stilte en gebed, rond een Bijbeltekst, een korte tekst of een icoon. De bijeenkomsten zijn los te volgen, maar wie geregeld meedoet, zal merken dat de beleving intenser wordt. Je hoeft geen lid van de kerk te zijn of ervaring te hebben om mee te doen. Welkom!

Opgave: ds. Els van der Wolf-Kox, in de Koningkerk, op donderdagochtend, van 9.30-10.30 uur
4 okt, 1 nov, 6 dec, 3 jan, 31 jan, 7 mrt, 4 apr, 2 mei, 6 juni

Meditatie rond kruiswoorden
In de veertigdagentijd, de periode van Aswoensdag 6 maart t/m Pasen 21 april, is er wekelijks een stiltemeditatie van een half uur rond de kruiswoorden van Jezus. Deze bijeenkomsten zijn los te volgen, maar wie iedere week komt, zal merken dat de beleving intenser wordt. Je hoeft geen lid van een kerk te zijn of ervaring te hebben met mediteren om mee te doen. Exacte plaats en tijd is op dit moment nog niet bekend. Voor inlichtingen: ds. Els van der Wolf-Kox.

Filmvoorstellingen
In dit seizoen zijn er 3 filmavonden gepland. Na elke film is er een nabespreking. Locatie Koningkerk, aanvang 19.30 uur.

13 november: Timbuktu
16 januari: I’ll push you
20 maart: nog niet bekend

Gemeentekringen

Thema: ''Levenskunst''

16-sep startzondag 'een goed gesprek' (in de weken vooraf werving en inschrijving)
4-11 nov kring 1 kennismaken met elkaar/thema
25 nov-16 dec kring 2 de taal van de liefde
7-13 jan kring 3 zelfkennis
4-10 feb kring 4 wandelen met God
4-10 mrt kring 5 weerbaar in lijden en dood
1-7 apr kring 6 verwondering.

Kijk ook bij Gemeentebreed. Op de Activiteitenagenda zullen steeds de actuele gegevens staan.

Copyright © 2019 De Open Hof . Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.